Een mens kan niet zonder een ander. Elk mens is uniek. Een mens leeft in een maatschappij. En dat brengt rechten en plichten met zich mee.
Een mens kan niet zonder een ander. Elk mens is uniek. Een mens leeft in een maatschappij. En dat brengt rechten en plichten met zich mee.
Op De Kom kijken we goed naar de capaciteiten en mogelijkheden van onze leerlingen. We begeleiden hen op een zinvolle en aangename manier tot een zo optimaal mogelijk functioneren in de maatschappij.
Onze leerlingen zijn vanwege hun beperking afhankelijk van hun begeleiders. Met het gevaar dat voorbij gegaan wordt aan hun werkelijke behoefte. Dat mag niet, want: iedereen heeft zijn eigen karakter en identiteit. Opvoeding en onderwijs moeten duidelijk bijdragen tot persoonlijkheidsvorming, die niet los gezien kan worden van het opgroeien tot volwassenheid. Al onze leerlingen hebben het recht een oorspronkelijk, authentiek mens te worden en iemand die zichzelf durft te zijn.
We proberen dit te bereiken door te zorgen voor een passend pedagogisch klimaat en door het geven van onderwijs waarbij zowel voor het speciaal onderwijs (so) als voor het voortgezet speciaal onderwijs (vso) geldt dat de verschillende onderdelen van het onderwijs zoveel mogelijk in onderlinge samenhang worden gegeven.
De Kom is, met haar verschillende schoollocaties, onderdeel van Punt Speciaal onderwijsgroep regio Druten. Hier zijn we gespecialiseerd in leerlingen met autisme en ernstig meervoudige beperkingen.
Regiodirecteur
Jos van Summeren
Locatieleiders
Anne-Marie Wijffels (so)
Astrid van Gessel (vso)
Regiodirecteur
Jos van Summeren
Locatieleider
Anne-Marie Wijffels
Regiodirecteur
Jos van Summeren
Locatieleider
Anne-Marie Wijffels
Regiodirecteur
Jos van Summeren
Locatieleider
Astrid van Gessel
Op deze basisschool in Wamel zijn twee so groepen van De Kom gehuisvest. Er is hier sprake van organisatorische en inhoudelijke samenwerking.
Op een ochtend bij De Laak: er heerst een prettige en schoolse sfeer in de klassen. Een van de leerlingen doet de tafels af met een doekje, twee kinderen vragen hun leraar om te komen eten in de speelgoedkeuken en weer twee anderen doen oefeningen op een tablet. Een meisje komt terug met haar leesmaatje van De Laak. Hier is duidelijk sprake van maatwerk.
Aansluitend worden de leerlingen opgedragen om plaats te nemen aan hun tafels. De leraar spreekt hen centraal toe, ondersteunt met gebarentaal. Ze gaan met z’n allen naar buiten en pakken om en om hun jassen van de gang.
De leraren werken hard aan zelfredzaamheid; van toiletbezoekjes tot voor de spiegel hun eigen mond met een doekje afdoen na het eten.
Soms komt een leerling van De Laak iets uitleggen in de klas, bijvoorbeeld over rekenen. Ook is er een kleuter van De Kom die meedoet in de kring-momenten van De Laak. Dit zijn waardevolle uitwisselingen vanuit beide kanten.
Voor leerlingen van De Kom op het Pax Christi college gaan we voor 'normaal waar het kan, speciaal waar het moet'. We bieden leerlingen onderwijs middenin de setting van het vmbo. Er kan gebruik gemaakt worden van de praktijklokalen van Pax Christi college. Soms volgt een leerling van ons een les samen met leerlingen van het Pax Christi college. Leerlingen komen elkaar tegen in de gang en bevinden zich, zoveel mogelijk, in de reguliere setting. Waarbij zij verder aansluiten bij hun eigen klas en klassenleiding.
De Kom is de onderwijspartner van Linawijs. Linawijs biedt een integraal aanbod van onderwijs en zorg. Gericht op kinderen met complexe internaliserende problematiek die thuis zijn komen te zitten of ernstig vastlopen in het reguliere en/of speciaal onderwijs. Veel van deze kinderen hebben autisme, zijn emotioneel veel jonger dan hun kalenderleeftijd, hebben forse prikkelverwerkingsproblemen en zijn normaal tot hoogbegaafd.
Visie
Ieder kind heeft recht op ontwikkeling. Er is een groep kinderen met autisme die niet tot ontwikkeling kan komen binnen de bestaande voorzieningen van onderwijs en zorg. Linawijs biedt deze kinderen een plek om tot ontwikkeling te kunnen komen om hierdoor de kans op een zo stevig en volwaardig mogelijke plek in de maatschappij te krijgen.
Missie
Binnen Linawijs werken we aan ieders ontwikkeling in aansluiting op de ontwikkelingsleeftijd en behoeftes van een kind met autisme zonder tijdsdruk en prestatiedwang. Dit doen we via motivatie, rust, veiligheid en context op een flexibele manier in een prikkelarme, maar ook stimulerende omgeving.
Welke kinderen komen hiervoor in aanmerking?
Bij de toelatingsprocedure bepalen de directie van Linawijs en het managementteam (lid van de commissie voor begeleiding) van De Kom gezamenlijk of het kind toelaatbaar is.
Op onze school geven we speciaal onderwijs (so) aan leerlingen vanaf 4 jaar en voortgezet speciaal onderwijs (vso) aan leerlingen vanaf 12 jaar. Onze leerlingen hebben vanwege hun beperkingen extra ondersteuning nodig. Wettelijk verlaten de leerlingen van het so de school in het schooljaar waarin ze 12 zijn geworden. Voor leerlingen van het vso met uitstroomprofiel dagbesteding en arbeid geldt leerplicht wettelijk tot en met het schooljaar waarin de leerling 16 wordt. Voor leerlingen met uitstroomprofiel vervolgonderwijs geldt de leerplicht tot en met het schooljaar waarin de leerling 18 jaar wordt.
Indien de leerling hierbij gebaat is, wordt in overleg met het samenwerkingsverband, afgeweken van deze leeftijden en kan de leeftijd van schoolverlating worden verlengd tot en met het schooljaar waarin de leerling 14 wordt (voor so) of waarin de leerling 20 wordt (voor vso). Daarbij kijken we naar de leerbehoefte en het ontwikkelingsperspectief van de leerling.